Rautupilkki

Rautupilkillä voidaan tarkoittaa kahta asiaa. Yhtäältä rautupilkistä puhuttaessa voidaan tarkoittaa pilkkiä, jota käytetään rautua pilkittäessä. Rautupilkkiä kutsutaan yleisesti myös rautulätkäksi. Toisaalta rautupilkistä puhuttaessa voidaan yksinkertaisesti tarkoittaa raudun pilkkimistä.


Rautupilkki on pyöreähkön mallinen pilkki, sillä sen tulee  leijua ja väläytellä kylkiä kun se pudotetaan avantoon. Rautulätkiä on monenlaisia ja värisiä. Monet pitävät esimerkiksi kuparin tai messingin väristä rautulätkää parhaana. Rautupilkkien tulee olla kestäviä. Isokokoisia, yli puolen kilon rautuja, kalastettaessa perusväline on viidestä kahdeksaan senttinen rautupilkki, jossa 10-15 sentin siimatapsin päässä on mormuska tai perho. Tapsin päässä käytettävän mormuskan tai perhon täytyy olla melko iso, vähintään sentin kokoinen. 


Jos kalastaa paikassa jossa raudut ovat noin 100-200 gramman painoisia, on tehokkaampaa pyytää pelkillä leecheillä, mosareilla ja mormyskoilla. Rautupilkkejä on paljon erilaisia ja monet tekevät pilkkinsä itse.


 Syöttinä rautulätkässä käytetään yleensä matoja, mutta nykyään myös kärpäsentoukat ovat suosittuja syöttejä. Myös katkaravun ja mustekalan sekä säilykesimpukoita voi kokeilla syötteinä. 


Rautu on hyvin oikukas kala. Parhailta paikoilta on huippusyönnillä saatu kymmeniä kaloja, mutta seuraavana päivänä ei kalan kalaa.


Hyvän rautupilkkijän liikkeet ovat rauhalliset. Alkuhoukutusten jälkeen pilkkiä täytyy väristellä ja nypytellä koko ajan, että se pysyisi jatkuvassa liikkeessä.

Rautua pilkitään Lapissa, lähinnä Inari-Muonio linjan pohjoispuolella, paikoissa joissa suotuisat olosuhteet pilkkimiselle alkavat usein vasta huhtikuun puolenvälin jälkeen.


©2008 Pilkki.fi